Fleksografija

Iz naziva radne jedinice se vidi da je u pitanju grafička tehnologija koja u svom temelju ima elastičnu, odnosno gumenu „fleksibilnu“ tiskovnu formu pogodnu za tisak na lošijim, hrapavijim i tiskovnim podlogama manje gramature. Tisak se vrši iz role koja se ponovno namata ili, dodatnim doradnim strojevima, odmah konfekcionira u razne vrste vrećica. Prednost ove tehnologije je ta da, uz veliku elastičnost tiskovne forme, uz minimalni pritisak postižemo velike količine otisaka.

Dakle, najveću primjenu ova tehnologija ima u izradi vrećica za prehrambenu industriju i svih vrsta omotnih papira za trgovinu.

Tehnološki asortiman ove radne jedinice sačinjavaju dva stroja marke „Manzoni“ sa trobojnim tiskovnim agregatima. Tisak ide iz role, a uključivanjem on-line dodatnih doradnih strojeva dobivamo gotove konfekcionirane papirnate vrećice za raznu primjenu. Na strojevima se može tiskati papirnati materijal raspona gramature od 40 – 90 g/m2, kao i širina role od 40 do 80 cm. Brzina stroja ovisi od vrsti, širini i kvaliteti materijala, kao i kvaliteti i pokrivenosti tiskovne površine tiskom. Prosječna brzina ova dva fleksorotaciona stroja sa konfekcijski gotovim proizvodima je oko 80 kg/h.

Uz ova dva temeljna, važno je u asortimanu strojeva naglasiti i stroj za rezanje papira iz role u arak maksimalne dimenzije B1 (100 x 70 cm), na kojeg se, također mogu priključiti trobojni fleksoagregati čime dobijamo mogućnost izrade omotnih papira s tiskom (natron, klobučni papiri, tzv. „mesarski“ dvoslojni papir, salvete,…) u željenom formatu. Brzina rezanja ovog stroja je oko 1000 araka/h B1 formata.

Radnu jedinicu opslužuje osam ljudi i svi su osobe sa invaliditetom. Uz rukovoditelja pogona i tehnologa-administratora tu su dva glavna strojara-tiskara, dva pomoćna strojara i pomoćni radnici koji uglavnom rade na pakiranju gotovih proizvoda.

Proizvodi